7 potravín, ktoré ničia obličky

7 potravín, ktoré ničia obličky!

Aktualizované 13. marca 2025

Obličky hrajú kľúčovú úlohu pri udržiavaní rovnováhy v tele – denne prefiltrujú približne 190 litrov krvi, čím pomáhajú odstrániť odpadové látky a zadržať potrebné živiny. Vysoký krvný tlak a vysoká hladina cukru, najmä v dôsledku cukrovky, patria medzi hlavné príčiny ich poškodenia. Mnohí si však neuvedomujú, že niektoré bežné potraviny môžu obličky zaťažovať a prispievať k ich zhoršeniu. V tomto článku sa pozrieme na 7 potravín, ktoré môžu negatívne ovplyvniť zdravie obličiek, a na to, prečo je ich konzumácia v nadmernom množstve riziková.

1. Instantné rezance

Instantné rezance obsahujú vysoké množstvo sodíka a konzervant TBHQ (terc-butylhydrochinón), ktorý sa používa na predĺženie trvanlivosti. Vysoký obsah sodíka môže viesť k zvýšenému krvnému tlaku a nadmernému zaťaženiu obličiek. Konzervant TBHQ navyše môže obličky zväčšovať a dlhodobá konzumácia týchto látok môže zvyšovať riziko rakoviny.

Riziká: Nadmerný sodík a TBHQ môžu viesť k zápalom a trvalému poškodeniu obličiek. Ak konzumujete instantné rezance často, skúste ich obmedziť a hľadajte zdravšie alternatívy.

2. Umelé potravinárske farbivá

Potraviny s umelými farbivami, najmä obľúbené cukrovinky s pestrými farbami, sú pre obličky náročné na spracovanie. Syntetické farbivá sa môžu opakovane dostávať do krvného obehu, čo zvyšuje nároky na obličky, ktoré sa snažia tieto látky odstrániť. Dlhodobé vystavenie týmto chemickým látkam môže viesť k nadmernému zaťažovaniu obličiek.

Riziká: Opakované vystavenie umelým farbivám zvyšuje riziko akumulácie toxických látok v tele a môže viesť k zhoršeniu funkcie obličiek.

3. Vyprážané kura

Vyprážané kura z rýchleho občerstvenia je často pripravené na olejoch zo semien, ktoré sú zahriate na vysoké teploty. Tento proces spôsobuje chemickú reakciu nazývanú glykácia, pri ktorej sa glukóza viaže na bielkoviny. Tento stav môže viesť k upchávaniu obličkových filtrov a zhoršovaniu komplikácií spojených s cukrovkou.

Riziká: Nadmerné množstvo glukózy v tele môže obličky preťažovať a spôsobovať ďalšie komplikácie, najmä u ľudí s cukrovkou.

4. Komerčný chlieb

Komerčne vyrábaný chlieb často obsahuje konzervanty a prísady ako bromid draselný, ktorý je v niektorých krajinách zakázaný kvôli riziku rakoviny. Bromid draselný a ďalšie prísady v chlebe môžu pri pravidelnej konzumácii zvyšovať riziko poškodenia obličiek.

Riziká: Dlhodobá konzumácia komerčného chleba s prísadami, ako je bromid draselný, môže zvyšovať riziko rakoviny obličiek a ďalších zdravotných problémov.

5. Sladené nápoje

Sladené nápoje, najmä sýtené, obsahujú veľké množstvo cukru a kyselinu fosforečnú, ktorá zvyšuje karbonizáciu a chuť nápoja. Kyselina fosforečná však zvyšuje riziko poškodenia obličiek, najmä ak sa konzumuje pravidelne a vo veľkých množstvách.

Riziká: Vysoký obsah cukru a kyseliny fosforečnej zvyšuje riziko cukrovky a môže viesť k poškodeniu obličiek, najmä pri nadmernej konzumácii.

6. Agávový sirup

Agávový sirup je často propagovaný ako zdravá alternatíva k cukru, ale obsahuje až 90 % fruktózy. Fruktóza môže zaťažovať pečeň a obličky podobne ako vysoko-fruktózový kukuričný sirup. Táto nadmerná fruktóza zvyšuje riziko cukrovky a môže viesť k poškodeniu obličiek.

Riziká: Príliš veľa fruktózy v strave zvyšuje riziko obličkových problémov, a preto je vhodné obmedziť konzumáciu agávového sirupu alebo ho nahradiť zdravšími alternatívami.

7. Cereálie (najmä instantné)

Instantné cereálie často obsahujú rafinované cukry, oleje zo semien a herbicíd glyfosát, ktorý sa používa na ošetrovanie plodín. Výskumy ukazujú, že vystavenie glyfosátu je spojené s chronickým ochorením obličiek, najmä u poľnohospodárskych pracovníkov.

Riziká: Konzumácia instantných cereálií s glyfosátom môže viesť k dlhodobému poškodeniu obličiek. Snažte sa preto vyhýbať produktom s obsahom tejto chemickej látky a preferujte celozrnné a menej spracované varianty.

Zdravie obličiek je kľúčové pre celkové zdravie a pohodu. Obmedzenie konzumácie potravín, ktoré ich môžu zaťažovať, je jedným zo spôsobov, ako podporiť ich zdravie. Pamätajte, že prevencia je vždy lepšia ako liečba, pretože obličky sa nedokážu tak ľahko regenerovať. Vyberajte si preto potraviny opatrne, aby ste sa vyhli dlhodobému poškodeniu a udržali si obličky zdravé.

foto: IQzdravie.sk

Návrat hore