Aktualizované 24. marca 2025
Prírodné riedidlá krvi zahŕňajú potraviny, bylinky a doplnky stravy, ktoré môžu pomôcť predchádzať tvorbe krvných zrazenín podobne ako farmakologické lieky na riedenie krvi. Pôsobia ako antikoagulanciá (látky spomaľujúce zrážanie krvi) alebo antiagreganciá (látky brániace zhlukovaniu krvných doštičiek), čím znižujú riziko mozgovej príhody, infarktu a upchatia ciev. Výskumy ukazujú, že niektoré potraviny obsahujú bioaktívne zlúčeniny s antikoagulačnými účinkami, čo môže podporiť zdravie kardiovaskulárneho systému.
Cieľom článku je poskytnúť vedecky podložené informácie o potravinách, ktoré prispievajú k riedeniu krvi, a ich mechanizmoch účinku. Predstavíme relevantné klinické štúdie, bezpečnostné aspekty a odporúčania na zaradenie týchto potravín do stravy. Informácie sú čerpané z renomovaných zdravotníckych zdrojov a recenzovaných vedeckých štúdií na zabezpečenie presnosti a objektivity.
Potraviny podporujúce prirodzené riedenie krvi
Výživa zameraná na podporu fyziologickej hemostázy (proces udržiavania rovnováhy medzi zrážaním a rozpúšťaním krvi) a prevenciu nadmernej zrážanlivosti krvi by mala obsahovať potraviny bohaté na bioaktívne zlúčeniny s antitrombotickým účinkom (schopnosť zabrániť vzniku krvných zrazenín). Medzi kľúčové látky patria omega-3 mastné kyseliny (esenciálne tuky s protizápalovým a kardioprotektívnym účinkom), flavonoidy (rastlinné antioxidanty s pozitívnym vplyvom na cievy), polyfenoly (prírodné látky nachádzajúce sa v ovocí, zelenine a čaji, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti) a vitamíny s antikoagulačnými vlastnosťami (napríklad vitamín E, ktorý chráni bunkové membrány, a niektoré formy vitamínu K, ktoré regulujú procesy zrážania krvi).
Tieto zlúčeniny môžu priaznivo ovplyvňovať agregáciu trombocytov (spájanie krvných doštičiek pri tvorbe krvnej zrazeniny), elasticitu ciev (schopnosť ciev rozširovať sa a sťahovať sa) a celkovú reológiu krvi (prietokové vlastnosti krvi), čím prispievajú k prevencii trombotických komplikácií (ochorení súvisiacich s nadmernou tvorbou krvných zrazenín, ako je hlboká žilová trombóza alebo pľúcna embólia).
Okrem kvalitného výberu potravín je nevyhnutné zabezpečiť adekvátny príjem tekutín, pretože dehydratácia (stav nedostatku vody v organizme) môže viesť k hemokoncentrácii (zvýšenej hustote krvi spôsobenej stratou tekutín) a zvýšeniu viskozity krvi (hustoty krvi, ktorá ovplyvňuje jej prietok), čím sa zvyšuje riziko tvorby krvných zrazenín.
10 potravín na riedenie krvi
Niektoré potraviny sú prirodzeným zdrojom bioaktívnych látok (zlúčeniny s biologickou aktivitou, ktoré môžu ovplyvniť telesné funkcie), ktoré môžu priaznivo ovplyvniť krvný obeh tým, že zlepšujú reológiu krvi (prietokové vlastnosti krvi, ktoré určujú jej viskozitu a schopnosť cirkulovať cievami) a znižujú riziko nadmernej agregácie trombocytov (zhlukovanie krvných doštičiek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri zrážaní krvi).
Ich pravidelná konzumácia môže podporiť zdravú vaskulárnu funkciu (správne fungovanie krvných ciev vrátane ich pružnosti a schopnosti regulovať prietok krvi) a minimalizovať pravdepodobnosť vzniku trombotických komplikácií (ochorenia súvisiace s tvorbou krvných zrazenín, ako napríklad hlboká žilová trombóza alebo pľúcna embólia). Medzi ne patria:
1. Kurkuma 🍠

Kurkuma (Curcuma longa) je významná liečivá rastlina s preukázanými terapeutickými účinkami, pričom jej hlavná bioaktívna zlúčenina, kurkumín, disponuje silnými protizápalovými a antikoagulačnými (zabraňujúcimi tvorbe krvných zrazenín) vlastnosťami. Výskumy naznačujú, že kurkumín môže inhibovať agregáciu (zhlukovanie) krvných doštičiek (trombocytov) a ovplyvňovať mechanizmy zrážania krvi, čím sa potenciálne znižuje riziko vzniku trombov (krvných zrazenín).
Napriek týmto pozitívnym účinkom môže nadmerná konzumácia kurkumy interferovať s účinnosťou antikoagulačných liekov (napr. warfarínu) a zvýšiť riziko krvácania. Preto sa odporúča jej užívanie konzultovať s lekárom, najmä u jedincov so zvýšeným rizikom krvácania alebo podstupujúcich antikoagulačnú terapiu.
2. Zázvor

Zázvor (Ďumbier lekársky) má protizápalové (znižujúce zápalové procesy v tele) a antikoagulačné (zabraňujúce tvorbe krvných zrazenín) vlastnosti, ktoré môžu pomáhať predchádzať tvorbe trombov (krvných zrazenín v cievach). Obsahuje salicyláty (prírodné chemické zlúčeniny podobné aspirínu), ktoré ovplyvňujú agregáciu (zhlukovanie) krvných doštičiek (trombocytov, ktoré zohrávajú úlohu pri zrážaní krvi) a znižujú riziko nadmernej zrážanlivosti.
Štúdie naznačujú, že zázvor môže inhibovať (spomaľovať alebo blokovať) produkciu tromboxánu (hormónu podporujúceho tvorbu zrazenín). Okrem toho obsahuje gingerol a shogaol, bioaktívne látky (prírodné chemické zlúčeniny s biologickou aktivitou) s potenciálnym antitrombotickým (zabraňujúcim tvorbe zrazenín) účinkom. Hoci laboratórne výskumy potvrdili tieto účinky, klinické štúdie priniesli zmiešané výsledky, a preto je na definitívne potvrdenie jeho účinnosti potrebný ďalší výskum.
3. Kajenské korenie (paprika) 🌶️

Kajenské korenie (Capsicum annuum) je významným prírodným zdrojom salicylátov (organické zlúčeniny s antikoagulačnými vlastnosťami, teda schopnosťou znižovať zrážanlivosť krvi), ktoré môžu prispievať k zníženiu rizika tvorby krvných zrazenín (trombov, ktoré môžu spôsobiť upchatie ciev). Hlavnou bioaktívnou látkou v kajenskom korení je kapsaicín (alkaloid zodpovedný za jeho pálivú chuť, ktorý pôsobí na receptory bolesti v nervovom systéme), ktorý okrem analgetických účinkov (zmierňovanie bolesti blokovaním nervových signálov) vykazuje aj vazodilatačné vlastnosti (rozširovanie ciev, čo napomáha lepšiemu prietoku krvi), čím podporuje mikrocirkuláciu (prietok krvi v najmenších cievach) a môže priaznivo ovplyvniť krvný tlak (teda pomáha regulovať silu, ktorou krv tlačí na steny ciev).
Vzhľadom na jeho intenzívne fyziologické účinky (účinky na telesné procesy) by jeho konzumácia mala byť u citlivých jedincov obmedzená, aby sa predišlo nežiaducim gastrointestinálnym reakciám (tráviacim ťažkostiam, ako sú podráždenie žalúdka alebo pálenie záhy) alebo interakciám s liekmi na riedenie krvi (antikoagulanciami, ktoré zabraňujú nadmernej tvorbe krvných zrazenín). Pravidelný, no kontrolovaný príjem kajenského korenia môže prispieť k optimalizácii kardiovaskulárneho zdravia (podpore správneho fungovania srdca a ciev) a zmierneniu neuropatickej bolesti (bolesti spôsobenej poškodením nervov, napríklad pri diabetickej neuropatii alebo po úraze).
4. Vitamín E 💊

Vitamín E je lipofilný (tukorozpustný) antioxidant, ktorý môže vykazovať antikoagulačné (zabraňujúce tvorbe krvných zrazenín) vlastnosti prostredníctvom inhibície (potlačenia) funkcie vitamínu K, čím ovplyvňuje rovnováhu zrážania krvi v organizme. Hoci presná hranica dávkovania pre tento účinok nebola presne definovaná, štúdie naznačujú, že denné dávky nad 400 IU môžu mierne znižovať viskozitu (hustotu) krvi.
Podľa odporúčaní Národného inštitútu zdravia (NIH) je pri užívaní vitamínu E potrebná zvýšená opatrnosť, najmä u osôb podstupujúcich antikoagulačnú liečbu (liečbu zameranú na riedenie krvi), pretože môže zosilniť účinok liekov na riedenie krvi. Pri dlhodobom príjme presahujúcom 1 500 IU denne existuje riziko nežiaducich účinkov, vrátane zvýšenej náchylnosti na krvácanie a ďalších zdravotných komplikácií.
5. Cesnak 🧄

Cesnak (Allium sativum) je cenným zdrojom alliínu (prírodná zlúčenina obsahujúca síru, ktorá sa v cesnaku nachádza v neaktívnej forme), látky, ktorá sa enzymatickou reakciou premieňa na ajoén (biologicky aktívna zlúčenina s antitrombotickými vlastnosťami, teda schopnosťou znižovať tvorbu krvných zrazenín), biologicky aktívnu zlúčeninu s významným účinkom na inhibíciu zhlukovania krvných doštičiek (proces, pri ktorom sa krvné doštičky spájajú a môžu vytvárať krvné zrazeniny).
Výskumy naznačujú, že jeho mierne antitrombotické vlastnosti (zníženie rizika tvorby krvných zrazenín) a schopnosť regulovať krvný tlak (ovplyvňovanie sťahovania a rozširovania ciev) môžu byť prínosné pre ľudí s hypertenziou (vysokým krvným tlakom). Hoci v prevencii tvorby krvných zrazenín zaostáva za aspirínom (liek s výraznými antiagregačnými účinkami, teda schopnosťou zabraňovať zhlukovaniu krvných doštičiek), pravidelné užívanie cesnaku môže priaznivo ovplyvniť zdravie srdca a ciev.
Pri jeho kombinovanom užívaní s antikoagulačnými liekmi (lieky na riedenie krvi, napríklad warfarín) je však nutná obozretnosť, pretože môže zosilniť ich účinky a zvýšiť riziko krvácania (nadmerná strata krvi v dôsledku narušenej zrážanlivosti), a preto sa jeho konzumácia neodporúča pred plánovanými chirurgickými zákrokmi (lekárske výkony zahŕňajúce rezanie tkanív, pri ktorých je dôležitá kontrola krvácania).
6. Škorica cassia

Škorica cassia (Chinese cinnamon) je prírodným zdrojom kumarínu (prírodná zlúčenina s antikoagulačnými účinkami, ktorá môže ovplyvniť zrážanie krvi), bioaktívnej látky s antikoagulačnými vlastnosťami (schopnosť znižovať schopnosť krvi tvoriť zrazeniny), ktorá ovplyvňuje zrážanie krvi inhibíciou vitamínu K (vitamín nevyhnutný pre tvorbu koagulačných faktorov, teda látok zodpovedných za zrážanie krvi). Warfarín (syntetický antikoagulačný liek používaný na prevenciu trombózy), syntetický liek na riedenie krvi, je derivátom kumarínu a pôsobí podobným mechanizmom.
Mierna konzumácia škorice môže zosilniť účinok prírodných antikoagulancií (látok, ktoré bránia zrážaniu krvi), no jej presný vplyv na zdravie vyžaduje ďalší výskum. Nadmerné množstvo kumarínu môže poškodzovať pečeň (orgán zodpovedný za metabolizmus živín a detoxikáciu), preto je dôležité dodržiavať odporúčané dávky, najmä u osôb s náchylnosťou na hepatálne ochorenia (ochorenia postihujúce funkciu pečene, napríklad hepatitída alebo cirhóza).
7. Ginkgo biloba ☘️

Ginkgo biloba je často využívaný fytoterapeutický doplnok (rastlinný výživový doplnok používaný na podporu zdravia), obsahujúci bioaktívne ginkgolídy (prírodné zlúčeniny ovplyvňujúce krvný obeh a nervový systém), ktoré majú preukázané antiagregačné vlastnosti (zabraňujú spájaniu krvných doštičiek), teda schopnosť zabraňovať zhlukovaniu trombocytov (krvných doštičiek podieľajúcich sa na zrážaní krvi) a potenciálne znižovať riziko trombózy (tvorby krvných zrazenín v cievach). Výskumy naznačujú, že môže pozitívne ovplyvniť periférnu mikrocirkuláciu (prietok krvi v najmenších cievach tela) a podporiť kognitívne funkcie (schopnosti ako pamäť, učenie a rozhodovanie), najmä u jedincov s neurodegeneratívnymi poruchami (ochoreniami spôsobujúcimi postupné poškodenie nervových buniek) a deficitmi pamäti.
Laboratórne analýzy preukázali, že vybrané zlúčeniny prítomné v Ginkgo biloba dokážu inhibovať aktivitu trombínu (enzým kľúčový pre proces zrážania krvi), čo môže mať vplyv na koagulačné parametre (faktory ovplyvňujúce zrážanie krvi) organizmu. Napriek týmto farmakologickým vlastnostiam (účinkom na organizmus prostredníctvom biologicky aktívnych látok) môže kombinácia Ginkgo biloba s antikoagulanciami (lieky zabraňujúce nadmernému zrážaniu krvi), ako je aspirín alebo nesteroidné protizápalové lieky (NSAID – skupina liekov zmierňujúcich bolesť a zápal, napríklad ibuprofén či naproxén), zvýšiť riziko krvácania, preto je pri jeho užívaní nevyhnutná zvýšená opatrnosť, najmä u pacientov so zvýšenou náchylnosťou na hemoragické komplikácie (problémy spojené s nadmerným krvácaním).
Na definitívne potvrdenie týchto účinkov v klinickej praxi sú však potrebné ďalšie robustné vedecké štúdie, zahŕňajúce kontrolované klinické skúšania (vedecké testy na ľuďoch, ktoré porovnávajú účinky látky s placebom) s dlhodobým sledovaním účinkov na hemostatické mechanizmy (procesy udržiavajúce rovnováhu medzi zrážaním krvi a rozpúšťaním zrazenín) organizmu.
8. Extrakt z hroznových jadierok 🍇

Extrakt z hroznových jadierok predstavuje koncentrovaný zdroj polyfenolov (rastlinné zlúčeniny s antioxidačnými vlastnosťami), flavonoidov (prírodné látky s protizápalovými a antioxidačnými účinkami) a ďalších bioaktívnych zlúčenín, ktoré môžu ovplyvňovať hemostázu (reguláciu krvného zrážania) prostredníctvom antiagregačných vlastností (zabraňujúcich zhlukovaniu krvných doštičiek), čím zabraňujú adhézii (priľnutiu) a agregácii trombocytov (krvných doštičiek), ako aj antikoagulačného pôsobenia (spomaľujúceho proces zrážania krvi).
Klinické a experimentálne štúdie naznačujú, že tento extrakt môže prispievať k zníženiu času potrebného na tvorbu trombov (krvných zrazenín), čím potenciálne podporuje prevenciu kardiovaskulárnych ochorení, vrátane hypertenzie (vysokého krvného tlaku) a aterosklerózy (upchávania tepien spôsobeného usadzovaním tukových látok).
Napriek sľubným výsledkom laboratórnych testov je na definitívne potvrdenie jeho účinkov nevyhnutné realizovať rozsiahle klinické výskumy na ľudskej populácii, ktoré by presne určili jeho terapeutický potenciál a bezpečnostný profil.
9. Rimbaba obyčajná 🌼

Rimbaba obyčajná (Tanacetum parthenium) je liečivá bylina z čeľade Asteraceae (rastliny príbuzné sedmokráskam a slnečniciam), známa svojimi protizápalovými a možnými antikoagulačnými (zabraňujúcimi tvorbe krvných zrazenín) účinkami. Pôsobí inhibíciou (blokovaním) syntézy prostaglandínov (látok regulujúcich zápalové reakcie) a tromboxánu (zlúčeniny podporujúcej zrážanie krvi), čím ovplyvňuje zhlukovanie krvných doštičiek (trombocytov, ktoré sú dôležité pri zrážaní krvi).
Klinické pozorovania naznačujú, že vo vysokých dávkach (800 mg trikrát denne) môže spôsobiť vaginálne krvácanie a predĺženie menštruačného cyklu, pričom po jej vysadení sa zrážanlivosť krvi vracia na normálne hodnoty. Z tohto dôvodu sa neodporúča jej užívanie pred chirurgickými zákrokmi ani v kombinácii s liekmi na riedenie krvi. Aj keď existujú náznaky jej vplyvu na krvný obeh, na presné potvrdenie účinkov sú potrebné rozsiahle klinické štúdie.
10. Dong quai 🌱

Dong quai (Angelica sinensis), známa aj ako „ženský ženšen“, je významná liečivá rastlina v tradičnej čínskej medicíne, ktorá obsahuje kumaríny (prírodné zlúčeniny s možným antikoagulačným účinkom, teda schopnosťou znižovať zrážanie krvi), potenciálne ovplyvňujúce kaskádu zrážania krvi (sústavu chemických reakcií vedúcich k tvorbe krvnej zrazeniny). Okrem toho je bohatá na kyselinu ferulovú (antioxidant, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom, s protizápalovými a antitrombotickými vlastnosťami, teda schopnosťou predchádzať tvorbe krvných zrazenín), ktorá môže interferovať s agregáciou trombocytov (spájaním krvných doštičiek, čo je kľúčový krok pri vzniku krvnej zrazeniny) a znižovať riziko trombózy (tvorby krvných zrazenín v cievach).
Napriek širokému využitiu v tradičnej medicíne nie je jej vplyv na hemostázu (rovnováhu medzi zrážaním a rozpúšťaním krvných zrazenín) jednoznačne potvrdený. Štúdia z roku 2015 preukázala, že denná dávka 1 000 mg nevykazovala štatisticky významný efekt na koaguláciu krvi (proces zrážania krvi), čo naznačuje potrebu ďalších randomizovaných klinických štúdií (vedeckých výskumov, kde sú pacienti náhodne rozdelení do skupín, aby sa eliminovali skreslenia) na objasnenie jej potenciálnych antitrombotických vlastností.
Doporučenia pre vyváženú stravu s potravinami podporujúcimi riedenie krvi
Pravidelná konzumácia prírodných látok s antikoagulačnými vlastnosťami môže prispieť k optimálnemu krvnému obehu a zníženiu rizika trombózy. Medzi najúčinnejšie potraviny patria cesnak, cibuľa, zázvor, kurkuma, kajenské korenie, škorica a hroznové jadierka, ktoré obsahujú bioaktívne zlúčeniny priaznivo ovplyvňujúce proces zrážania krvi. Mastné ryby, ako losos, makrela a sardinky, poskytujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré majú protizápalové účinky a podporujú správnu cirkuláciu krvi. Okrem toho tmavé bobuľové ovocie, citrusy a orechy sú bohaté na flavonoidy a antioxidanty, ktoré chránia cievny systém. Pri zaraďovaní týchto potravín do jedálnička je však nevyhnutné dbať na rovnováhu a konzultovať ich príjem s lekárom, najmä pri užívaní liekov na riedenie krvi, aby sa minimalizovalo riziko nadmerného krvácania.
Záver od IQzdravie: Zaradenie potravín s prirodzenými účinkami na riedenie krvi do jedálnička môže prispieť k ochrane kardiovaskulárneho systému a zníženiu rizika vzniku trombózy. Hoci výskumy naznačujú ich pozitívny vplyv na cirkuláciu krvi a mechanizmus jej zrážania, ich efektivita a bezpečné dávkovanie sa môžu líšiť v závislosti od individuálnych potrieb organizmu.
Preto je vhodné konzumovať ich s rozvahou a v prípade užívania antikoagulačných liekov sa poradiť s lekárom. Harmonická strava, dostatočný príjem tekutín a zdravé návyky zohrávajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravia ciev a celkovej pohody.
Ak trpíte zdravotnými ťažkosťami, užívate lieky na riedenie krvi alebo si nie ste istí vhodnosťou konzumácie potravín s prirodzenými antikoagulačnými vlastnosťami, odporúča sa poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu. Osobitná opatrnosť je nevyhnutná pri ochoreniach kardiovaskulárneho systému, poruchách krvnej zrážanlivosti a iných zdravotných problémoch, ktoré môžu ovplyvniť reakciu organizmu na tieto potraviny.
foto: freepik, IQzdravie